Przede wszystkim dziękuję za informację zwrotną na temat problemu.
@Blunder
Jestem pewien, że na biegu jałowym z korka wlewu oleju nie wydobywa się dym. Jednak po dłuższej podróży korek paruje, a nie dymi. Wyobrażam sobie, że po osiągnięciu temperatury roboczej i dłuższej podróży byłoby to oczekiwane?
Wnętrze pokrywy zaworów wydaje się być pokryte nagarem/olejem, patrząc przez korek wlewu oleju - być może tylko osady nagromadzone przez 90 tys. mil lub w rzeczywistości dowód na jakiś problem z uszczelnieniem/uszczelką.
Kolektor dolotowy znowu schodzi - po pierwsze, aby sprawdzić, ile syfu jest w nim po 400 milach, po drugie, aby sprawdzić zawór PCV - szkoda, że nie zrobiłem tego wcześniej, ponieważ zajęło mi pół dnia, żeby zdjąć i wyczyścić kolektor dolotowy ostatnim razem

Chciałbym mieć wolne 400 funtów i wymienić ten głupi plastikowy kolektor dolotowy na odpowiedni element Burton Power

Bardziej kompaktowy, większa moc i łatwiejszy w obsłudze
Jeśli zawór PCV utknie w pozycji otwartej, to bardzo łatwo wyjaśniłoby to utratę oleju... W jakiś sposób wiem jednak, że nie będę miał takiego 'szczęścia'

Ponieważ zawór PCV jest wymieniany na fabrycznie nowy, system otrzymuje również zbiornik oleju, aby naprawdę docenić, ile syfu wydobywa się z zaworu PCV z czasem - poinformuję o tym, kiedy nadejdzie czas.
NIE ma żadnych oczywistych wycieków w żadnym miejscu, w tym w obszarze skrzyni biegów. Myślę, że sprawdziłem wszystkie możliwe punkty wycieku: uszczelkę wału korbowego, korek spustowy oleju, filtr oleju, pokrywę zaworów, obszar uszczelki głowicy, silnik ogólnie.
Miałem Cougara V6 z wyciekiem oleju wokół uszczelki wału korbowego i wiem, jak wygląda komora silnika, gdy olej przecieka przez uszczelki - jest co najmniej nieczysta

Mój jest nieskazitelny.
@Richard G
Nie boję się liczb i matematyki, więc czy mógłbyś uprzejmie wyjaśnić, jak obliczasz PSI, znając stopień sprężania?
Ponieważ przez długi czas nie było odpowiedzi na mój ostatni post, przeprowadziłem obszerne badania na ten temat w Internecie. Znalazłem podobne stwierdzenia do Twoich, więc myślę, że to daje mi trochę pewności, że pierścienie tłokowe są w porządku, pomijając fakt, że mogą się zacinać i przepuszczać trochę oleju ze względu na przebieg silnika - 90 tys.
90 tys. to niewiele, ale jeśli osoba przede mną nie dbała o samochód prawidłowo, to wszystko jest możliwe...
Świece zapłonowe są stosunkowo nowe - mają 3 miesiące.
Zamontowane prawidłowo i dokręcone z odpowiednim momentem obrotowym itp.
Planuję serwis wtryskiwaczy, jak tylko zatrzymam wyciek oleju. Potem wymienię świece i zobaczę, co się stanie...
Następne kroki do wykonania:
1. Zdobądź pełny zestaw uszczelek. Wymień uszczelki pokrywy zaworów.
2. Zbuduj ściągacz do sprężyn zaworowych i wymień wszystkie uszczelniacze trzonków zaworów, gdy głowica jest nadal na miejscu. Oceń stan rozrządu.
3. Zdobądź środek do czyszczenia silnika i przepłucz silnik. Zdobądź dodatek do benzyny i przepłucz cały układ paliwowy.
4. Wymień olej silnikowy na 5w-40. Ta sama lepkość na zimno, ale gęstsza na gorąco, aby spowolnić wycieki za pierścieniami.
5. Wymień zawór PCV + zainstaluj zbiornik oleju.
Wyjeżdżam w dwutygodniową podróż służbową, ale zaktualizuję informacje o postępach, jak tylko wrócę!
Pozdrawiam.